Skip to main content

Jeste li ikad u životu bili odbačeni, napušteni, odbijeni ili se tako osjećali?

Ako jeste ne brinite, vjerujem da smo svi mi barem jednom u životu iskusili odbacivanje, samo se možda razlikujemo po reakcijama na ono što netko podrazumijeva pod odbacivanjem.

Netko će na to gledati s olakšanjem, jer se riješio dijela koji ga je crpio i opterećivao, netko će na njega gledati kao životni poraz, jer ga se npr. nije dovoljno voljelo, netko će na to gledati s tugom za propuštenom prilikom, a netko kao osjećaj koji nikad neće proći.

Međutim, jedno je zajedničko svima, a to je prihvaćanje koje dođe s vremenom i malo jasnije sagledavanje odnosa u kojem je netko bio.

Ljudi vas najčešće odbacuju onda kada vas više ne mogu kontrolirati tj. vaše vrijeme, mišljenje, stavove i ponašanje u odnosu na njihovo očekivanje. Kada se ne mogu nositi s gubitkom onog što ste im bezuvjetno davali i s onim što žele od vas, a više ne dobivaju, jer ste možda s vremenom shvatili da zbog svojih djela i ponašanja prema vama to više i ne zaslužuju, pa se onda na osnovu vaše promjene, donose odluke kako je bolje otići i “naučiti” vas lekciju.

Ali, ono što oni tada ne razumiju je da vam svojim odlaskom u stvari rade ogromnu uslugu, jer možda u protivnom nikad ne bi otišli od njih ili iz tog nekog toksičnog odnosa zbog kojeg se cijelo vrijeme osjećali da niste mogli otići, a željeli ste. Ustvari, grižnja savjesti, krivnja ili osjećaj žaljenja vam to nije dopustio.

Zato pokušajte u trenutku odbijanja promisliti o sljedećem; jeste li negdje putem poželjeli da se taj odnos prekine ili da je ustvari dobro da ga je netko prekinuo umjesto vas, jer ste dobili priliku da vam se dogodi netko kvalitetniji i bolji u odnosu na onog koji vas ne zna cijeniti i voljeti kako zaslužujete?

Vidite, u životu se sve događa s razlogom, ljudi, stvari i situacije su tu da nas ipak nešto nauče (kao što to žele oni koji odlaze od nas) samo s tom razlikom što nas ne uče o osjećaju krivnje, nego o samopoštovanju kako više nikad ne bih pristali na one koje nazivamo pogrešnim ili lošim odnosima.

Love & Light,

Tanja ❤️✨